Experiment zorgverzekeraar blijkt groot succes: “Als je de geldproblemen van mensen oplost, volgen de gezondheidsproblemen vaak vanzelf.”

Geldproblemen

Een gedurfd experiment om 150 gezinnen uit de schulden te krijgen blijkt een onverwacht succes. Zorgverzekeraar CZ nam een deel van hun schulden over, hielp de gezinnen op weg én bespaart daarmee tot nu toe al 1,5 miljoen.

Arie is één van die 150 ‘probleemgevallen’. Hij verloor zijn vrouw, kwam in de financiële problemen en had geregeld deurwaarders op de stoep staan. Van die schuldeisers moest hij zijn auto inleveren. Logisch zou je denken, maar die ene beslissing zorgde voor een kettingreactie aan nieuwe problemen.

Voortaan moesten zijn twee kinderen met een busje naar het speciaal onderwijs. De chauffeurs wisselden steeds en het busje kwam zelden op tijd. Dat maakte de kinderen elke dag zo van slag dat de jeugdpsychiater na een tijdje concludeerde dat de twee niet meer thuis konden wonen.

Arie dreigde zijn kinderen te verliezen, en de gemeente Den Haag wachtte een financiële strop van 275 euro per dag, per kind voor de uithuisplaatsing. Plus de kosten van het speciaal vervoer, wat jaarlijks 2000 euro per kind kost.

Verslavingen

Door een experiment van zorgverzekeraar CZ, de gemeente Den Haag en maatschappelijke onderneming Sociaal Hospitaal werd de hulp over een andere boeg gegooid. Arie kreeg onder meer een goedkoop autootje. “Daarmee hebben we tonnen aan zorgkosten voorkomen”, zegt Eelke Blokker van het Sociaal Hospitaal.

Honderdvijftig gezinnen in Den Haag kregen de afgelopen anderhalf jaar extra hulp om hun leven weer op de rit te krijgen. Vaak waren zij door allerlei fysieke en mentale problemen hun baan en huis kwijtgeraakt, kampten ze met verslavingen en hadden ze een leger aan schuldeisers achter zich aan.

Proef

Zorgverzekeraar CZ trok in totaal ruim zeven ton uit voor de proef. Eerst werden de torenhoge schulden van de probleemgezinnen weggewerkt. Soms door een deel van de betalingen kwijt te schelden, andere keren moest de deelnemer eerst zijn opleiding afmaken of werk vinden als blijk van goede wil. “We geven natuurlijk niet zomaar geld weg. We zijn geen gekke Henkie”, zegt Blokker.

We weten inmiddels dat het wegwerken van schulden enorm veel stress in gezinnen kan wegnemen. Je kunt nog zo vaak een psycholoog bezoeken voor je geestelijke problemen, maar als er de volgende dag een deurwaarder aanklopt is alle hulp weer teniet gedaan.

Stappen twee en drie zorgden voor ‘huisje, boompje, beestje’, ofwel een dak boven het hoofd en een inkomen. Een analyse onder de eerste vijftig gezinnen laat nu zien dat het experiment is gelukt. CZ bespaarde bij hen al 4,5 ton aan directe zorgkosten en denkt dat ze zeker de uitgave van één miljoen euro heeft voorkomen door nieuwe problemen te voorkomen.

Bij elkaar een besparing van bijna 1,5 miljoen euro. Dit bedrag kan nog fors oplopen als de hele groep van 150 gezinnen in het komend jaar geholpen blijkt. Een probleemgezin kost de Nederlandse belastingbetaler ongeveer 100.000 euro per jaar, zo blijkt uit cijfers van het rijk.

Lees verder op AD.nl.

. . .

6 reacties op “Experiment zorgverzekeraar blijkt groot succes: “Als je de geldproblemen van mensen oplost, volgen de gezondheidsproblemen vaak vanzelf.”

 1. Succes verzekerd…:)
  Soort van Zorg en Zekerheid!!!
  Moge het experiment omgezet worden in daadwerkelijkheid, een 1e vereiste voor alle ZorgVerzekeraars.
  Neem de zorgen weg!

 2. Het experiment van de on voorwaardelijke uitkering benoemt het zelfde. Het stoppen met het overleven maakt mensen ziek.
  zonder geld heb je geen mogelijkheid gezond te eten en vervalt in depressie.

 3. Een geweldig initiatief, hoop dat er vele instanties zullen volgen. Heb zelf de hulp niet nodig maar zit er wel aan te denken om over te stappen. Een zorg verzekeraar met dit soort gedachten is fantastisch.

 4. Fantastisch, ik mag bij schuldhulpmaatje werken en kom dit tegen!! De eerste stappen zijn gezet, ik hoop dat dit een voorbeeld mag zijn voor meerdere verzekeringen.

 5. Kan cententeller Rutten nog veel van leren.

  En ook anderen die in kieshokje staan en uiteindelijk alleen voor de centen kiezen. Maar zo kan dus ook, en levert gewoon meer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *