Half miljoen Nederlanders weigeren slimme meter

Slimme meter

Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een slimme meter. Dit komt neer op ruim 4 miljoen huishoudens. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal bezitters gestegen met 18 procent.

Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters.

Bij drie op de tien huishoudens is de slimme meter (nog) niet aangeboden. Dit zijn omgerekend meer dan 2,3 miljoen huishoudens. Van alle provincies heeft Utrecht het hoogste percentage huishoudens met slimme meters. Friesland heeft het laagste percentage.

Energieverbruik boeit nauwelijks

Consumenten zijn nog niet erg bewust bezig met het doorlopend volgen van hun energieverbruik. Zo heeft op dit moment slechts 26 procent een app op de smartphone om het verbruik te monitoren.

Degenen die wel een app geïnstalleerd hebben noemen de apps van Eneco (27 procent), Nuon (12%), Greenchoice (10%), Essent (10%) en Oxxio (7%) het vaakst.

Bron: Emerce.nl

. . .

16 reacties op “Half miljoen Nederlanders weigeren slimme meter

 1. Ik ben bang dat de slimme meter weigeraars op een gegeven moment gedwongen zullen worden om te accepteren op straffe van hogere tarieven o.i.d.
  De overheid dramt toch door.

 2. De slimme meters zijn onbetrouwbaar, zo heb ik zelf een hoger verbruik na het verplicht moeten accepteren van de electronische niet slimme meter, 2 universiteiten hebben hebben dta ook aangetoond dat de meters onbetrouwbaar zijn, daarnaast draait de ouderwetse meter gewoon terug, wat je met je zonnepanelen terugleverd aan het net brengt dus net zoveel op als dat je het afneemt, dat is met een slimme meter niet zo, sommige mensen krijgen dan minder of zelfs helemaal niks terug.

  Al met al is de slimme meter enkel slim voor de energieleverancier en niet voor de consument.

 3. Heel begrijpelijk.

  als het enigste voordeel geen meterstanden doorgeven is, er gemiddeld niets klopt van de meterstanden.
  je dit niet kunt controleren.

  Daarnaast is er werkelijk niemand die glashard durft te beweren dat 5G veilig is.
  sterker nog, bewijzen dat 5G slecht zijn voor de gezondheid zijn er legio.

  Komt nog eens bij dat 5G geen voordeel maar een militair wapen is om massa controle te bewerkstelligen.
  zelfs doden op afstand is mogelijk.

  Dus mensen gebruik je verstand en bedenk dat geen enkel groot bedrijf de intentie heeft om het beste met u voor te hebben, zelfs de pharma industrie ziet ons als een inkomsten bron.

  heb dus niet de illusie dat dit alles goed voor ons is. de paar voordelen wegen niet op tegen de schade die het veroorzaakt.

  1. Precies, Bertus, jouw ogen zijn geopend, het is precies wat jij zegt, zagen meer mensen dat maar eens in.

  2. De slimme meter werkt met 4G. Niet 5G…Verder is de meter gewoon afleesbaar en kun je dus prima controleren of de standen kloppen.
   Tot slot, deze digitale techniek wordt al meer dan 20 jaar gebruikt in Nederlandse kwh-meters. Nooit klachten over geweest, totdat ze slim gingen heten, terwijl de enige verandering is dat de standen doorgestuurd worden. Het meten is niet veranderd…

   1. Nou ik heb slimme meter sinds installatie gebruik ik 600 kw per jaar meer
    Ondanks de aanschaf van nieuw en energie zuinige apparaten zoals koelkast en diepvries en cv ketel
    Gasverbruik is 300 kuub gedaald maar ketel was dan ook echt kapot

   2. Een heel belangrijk gegeven word over het hoofd gezien; de straling van deze meters is zeer schadelijk. Alsof een magnetron met open deur word ingeschakeld. Na verder zoeken past dit middel samen met alles waar “smart” voor staat perfect in agenda 21 plannen van de vn. en bilderbergplannetjes absoluut weigeren die troep. Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Ga zelf op onderzoek uit en trek jullie conclusies maar, veel succes!!

 4. Ik heb dat ding geweigerd uitsluitend op basis voor mijn gezondheid. De straling van deze dingen zijn kanker verwekkend. Bovendien ben ik elektrosmog gevoelig. Mocht 5G worden uitgerold dan zal ik Nederland moeten verlaten en een plekje op aarde zien te vinden waar dit niet wordt ingevoerd. Ik heb geen behoefte aan zelfrijdende auto’s, koelkasten die zelf bestellen en weet ik veel wat voor onzin ze nog meer verzinnen.

  1. Wil….als jij dat plekje weet waar de 5G niet is, wil je dat dan alsjeblieft met me delen, want ik wil mijn kinderen en mezelf niet blootstellen aan zoveel straling, doodeng, gevaarlijk en zeer ernstig, ben boos!

  2. Ik heb die domme schadelijke meter ook geweigerd, eerst krijg je een brief dat je moet bellen om een afspraak te maken, als je het wil, dan bel je niet omdat je het niet wil en vervolgens, omdat je niet hebt gebeld om een afspraak te maken, krijg je een afspraak die hùn hebben gemaakt en idd, als je het later toch nog wil, gaat het je geld kosten.
   Nou dat stralingsding mogen ze van mij hun ….. in duwen…mafkezen…alles wordt maar je strot ingeduwd. En de onnadenkende zombie laat alles maar toe…

   1. De slimme meter is gewoon een kastje met een simkaart op 4G (oude modellen op 3G). Voor het versturen van de meterstanden is 5G absoluut overbodig en onnodig duur. Dat zal dus gewoon 4G blijvrn.
    Bedenk dat je gsm op 4G veeeeeel vaker gebruikt wordt dan dat de slimme meter data verstuurd (1 à 2x per maand enkele minuten maximaal). En vergeet de straling vsn wifi niet dat 24/7 door gaat.

 5. Met een oude meter gebruik je het net als virtuele accu.Te veel geproduceerd stroom duw je het net op overdag,de meter draaid terug. In de avond trek je deze stroom weer van het net af.Is niet zichtbaar voor de leverancier (vinden ze niet leuk).
  Vandaar dat ze al te graag die slimme meter monteren “gratis”.
  Nouw,laat mij maar iets betalen voor die meter in de toekomst(als ze het al kunnen verplichten die kosten)

  1. Vanaf 2023, als de saldering wordt afgebouwd, wordt het verplicht een meter met teruglevertelwerk te hebben. Deze kun je niet weigeren. Dit hoeft geen slimme meter te zijn, want die kun je nog steeds weigeren. Er wordt dan een digitale meter geplaatst die geen zender heeft (ander model, stukken kleiner).

 6. Voor welk (energie)bedrijf werkt deze heer Fedde dan, Nuon=Finse org, Essent=RWE dus, Engie, Eneco….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *