In dit Noorse ziekenhuis genezen planten in plaats van pillen

Dat de natuur een helende werking heeft is geen geheim. Een blokje om door het park, een bezoek aan het strand of een wandeling door het bos zorgt al binnen enkele minuten voor meer rust in lichaam en geest.

Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook als je herstelt van een operatie of ziek bent kan de buitenlucht wonderen doen. Hoe zou het zijn als de kracht van de natuur actief wordt ingezet in de gezondheidszorg? In Noorwegen zijn ze hier volop mee aan het experimenteren en kun patiënten hun ziekenhuisbed verruilen voor een knusse cabin in het bos.

Diverse onderzoeken tonen aan dat tijd besteden in de natuur je immuunsysteem versterkt, je cortisol level laat dalen en pijn kan verminderen. Naast de lichamelijke effecten van tijd in de natuur besteden, vermindert het ook symptomen van depressie en angst en vergroot een groene omgeving je geluksgevoel.

Hoewel de helende kracht van de natuur ruimschoots is bewezen, wordt hier in de gezondheidszorg nog beperkt gebruik van gemaakt. Een Outdoor Care Retreat in een bos in Noorwegen brengt hier verandering in.

Zorgcentrum in het bos

Psychologe Maren Østfold Lindheim merkte op dat het haar patiënten goed deed om in de buitenlucht te zijn, maar ze zag ook dat sommige patiënten te ziek waren om naar buiten te gaan.

Dit bracht haar op het idee om in samenwerking met de Friluftssykehuset Foundation en het Universiteitsziekenhuis van Oslo een zorgcentrum op te richten in het bos. Het zorgcentrum ligt in een prachtig bos op loopafstand van de twee grootste ziekenhuizen van Noorwegen.

Houten huisjes

Het Outdoor Care Retreat bestaat uit minimalistische houten hutjes van 35 m2 die perfect in de bosrijke omgeving passen. De hutjes laten veel daglicht door, de wanden ruiken naar hout en er is voldoende ruimte voor 10 personen. 

Dit geeft patiënten de ruimte om samen met familie en vrienden even weg te zijn uit de klinische ziekenhuisomgeving. Lindheim over het centrum: “De natuur brengt vreugde en nodigt uit om te ontspannen.

Door tijd in de natuur door te brengen vinden patiënten meer rust in zichzelf. Op die manier helpt het buitencentrum de patiënten om beter met hun ziekte en behandelingen om te gaan.

Groene ziekenhuizen in Nederland

Dit initiatief beperkt zich nu alleen nog tot Noorwegen, maar kan hopelijk ook in de rest van de wereld veranderingen in gang zetten. De afgelopen jaren hebben steeds meer ziekenhuizen in Nederland zich beziggehouden met het implementeren van groene initiatieven.

Zo heeft het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis een kruidentuin achter de locatie zodat met verse kruiden gekookt kan worden, heeft het Meander Medisch Centrum in Amersfoort het Meanderpark aangelegd waar bezoekers en medewerkers de natuur kunnen opzoeken en is bij de bouw van de Isala Klinieken rekening gehouden met voldoende groen rondom het ziekenhuis waar patiënten op uit kunnen kijken. 

Niet alleen aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant komt – met name in ziekenhuizen die net verbouwd zijn – langzaam meer aandacht voor de natuur. In plaats van een klinische sfeer wordt geprobeerd om met planten, afbeeldingen van de natuur en een natuurlijke inrichting een prettigere omgeving te creëren. Dit zijn mooie initiatieven die er hopelijk de komende jaren voor zorgen dat er ook in Nederland meer healing environments ontstaan.

Groene initiatieven in het dagelijks leven

Zelf kun je natuurlijk ook gebruik maken van de kracht van de natuur. Niet alleen als je ziek bent, maar ook om ziek zijn te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende planten in huis, die filteren de lucht, versterken je immuunsysteem en vergroten je geluksgevoel.

Er is voldoende informatie te vinden over kamerplanten die geschikt zijn om van jouw huis een groen en duurzaam thuis te maken. Ook op je werk kun je proberen om bij een raam te zitten en regelmatig even een frisse neus te halen. Als je merkt dat je gespannen bent kan de natuur ervoor zorgen dat je meer in balans komt.

Bron: Holistik.nl

. . .

1 reactie op “In dit Noorse ziekenhuis genezen planten in plaats van pillen

  1. Afgezien van dat bos is er ongetwijfeld ook geen WIFI.
    Uit ervaring weet ik dat je daar alleen al doodziek van kunt worden.
    Tja….
    Bij ons in het dorp nu overal kabels in voorbereiding tot 5G….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *