“Hennephout” kan de wereld gaan veroveren (en alle onnodige houtkap tot een halt brengen)

Hennephout-meubels

Sinds de Amerikaanse president Trump de teelt en verwerking van hennep in de VS eind vorig jaar helemaal vrijgaf, zijn de initiatieven met dit “wonderproduct” als paddestoelen uit de grond geschoten.

En één daarvan kon wel eens heel goed nieuws betekenen voor de bomen en bossen over heel de wereld die bedreigd worden met houtkap.

Een Amerikaanse ondernemer is er namelijk in geslaagd om hennep om te toveren tot een duurzaam alternatief voor hout. Het is zelfs sterker dan hout, en aangezien hennep ongeveer honderd keer zo snel groeit als de gemiddelde boom, kan er ook veel meer van geproduceerd worden.

Verder heeft het vrijwel alle goede eigenschappen die hout ook heeft.

Het “hennephout” bestaat uit een samenpersing van de oersterke vezels die zich in de hout-achtige binnenkant van de hennepplant bevinden, samengevoegd met een lijm op soja-basis.

Het eindproduct lijkt op eikenhout dat bijna niet van echt te onderscheiden is. Er zijn dan ook al direct plannen om het voor vloeren en meubels te gaan gebruiken.

Hempwood

Aangezien eiken tot de meest omgekapte bomen van de planeet behoren vanwege de populariteit van eikenhout, is dit vooral goed nieuws voor deze mooie boomsoort.

Het hout wordt “hempwood” genoemd. De ondernemer, Greg Wilson geheten, is al tien jaar bezig met de ontwikkeling ervan.

Hij moet een vooruitziende blik gehad hebben, of gewoon ontzettend veel geluk, want de legalisatie van hennep in de VS had voor hem niet op een beter moment kunnen komen.

Op dit moment wordt er met man en macht aan een miljoenen kostend bedrijf gewerkt in Calloway County, in de Amerikaanse staat Kentucky, om de inmiddels gepatenteerde uitvinding zo snel mogelijk in productie te kunnen nemen.

Hennep
Hennepveld

Goedkoop

Greg Wilson was hiervóór werkzaam in de bamboe-industrie, en gebruikt voor de verwerking van hennep o.a. technologie die in China gebruikt wordt voor de verwerking van bamboe.

De prijs van het nieuwe product zal ver onder die van eikenhout liggen, aldus een woordvoerder van “HempWood”.

Er is inmiddels een plantage van meer dan 40.000 hectare opgestart, waar de hennep al op staat te groeien terwijl je dit bericht leest 😉

Bron: Returntonow.net

. . .

2 reacties op ““Hennephout” kan de wereld gaan veroveren (en alle onnodige houtkap tot een halt brengen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *