Bitcoin-koers ontploft weer, maar waarom?

Bitcoin-koers

Leek de bitcoin enkele maanden geleden nog naar het kerkhof van de valuta te zijn verbannen, vandaag wist de cryptomunt door de 12.000 dollar-grens te breken. Vanwaar deze plotselinge populariteit?

De bitcoin was op zijn hoogtepunt, eind 2017, zo’n 20.000 dollar waard. De anti-bankmunt bleek een grote aantrekkingskracht op met name jonge mannen te hebben. Zeggen dat je in crypto ging investeren, was even heel hip. Even, want de daling van de muntwaarde volgde al snel. bitcoin, daar wilde je je vingers in 2018 niet aan branden.

Scams

Wat niet meehielp was het feit dat cryptomunten continu negatief in het nieuws kwamen. De munten werden door nep-ondernemers gebruikt om bij particuliere beleggers grote hoeveelheden kapitaal op te halen voor zogeheten initial coin offerings, de tegenhanger van de reguliere beursgangen. Niet zelden bleek het in zo’n geval om een ordinaire scam te gaan, waarbij de onderneming in kwestie helemaal niet bleek te bestaan. Vaak resulteerde dit in de roof van miljoenen dollars, één keer zelfs in een scam van 660 miljoen dollar.

Banken bleken ondertussen helemaal klaar te zijn met de rivaliserende bitcoin. Ze accepteerden geen crypto-ondernemers, en wezen particuliere investeerders er geregeld op dat de volatiliteit van de munt en daarmee het risico hoog is, mede vanwege het ontbreken van AFM-toezicht.

Koersstijging

Begin dit jaar leek de bitcoin dood te zijn. De munt was gedaald tot een waarde van minder dan 3.500 dollar. Echter, sinds enkele maanden vertoont de koers weer raketsignalen en vandaag werd de munt alweer meer dan 12.000 dollar waard.

Hoe kan zoiets? Tuurlijk, het verklaren van koersstijgingen blijft koffiedik kijken, al helemaal als het aankomt op die van hoog-volatiele cryptomunten. Toch zijn er meerdere ontwikkelingen gaande die de koers weleens positief zouden kunnen beïnvloeden.

Positief sentiment

Om te beginnen met de houding van de banken. Was ‘crypto’ tot voor kort een vies woord, de bancaire sector lijkt anno 2019 voorzichtig te experimenteren met de onderliggende blockchain-techniek. Zo test zakenbank JP Morgan momenteel zijn eigen cryptomunt en heeft Bank of America zestig blockchain-patenten aangevraagd.

Zelfs De Nederlandsche Bank (DNB) schijnt de toepassingen van blockchain te onderzoeken, al levert het tot nu toe weinig op. Dat de banken voorzichtige stappen in de richting van crypto maken, kan een positief effect hebben op het sentiment en daarmee de koers.

Libra-effect

Dat ook Facebook recentelijk een eigen cryptomunt aankondigde, de libra, kan een positief effect hebben op het vertrouwen van beleggers in cryptomunten en daarmee de bitcoin. Van te voren dachten analisten dat de aankondiging juist een negatief effect zou kunnen hebben op de koers van de bitcoin, omdat er immers een new kid on the block zou komen; een concurrent, dus.

Volgens Business Insider blijkt de libra er juist toe te leiden dat meer consumenten en bedrijven in aanraking komen met het fenomeen ‘crypto’. Dit kan leiden tot “een bredere acceptatie”. Aangezien de rentes momenteel ook nog eens historisch laag zijn, gaan durfals op zoek naar rendement sneller aan de risicoproducten, zoals bitcoin.

Fear of missing out

Greed

Zo’n “bredere acceptatie” zou zo eens kunnen leiden tot koersgekte, wat ze bij bitcoin-platform BTCdirect omschrijven als fear of missing out (FOMO).

Zien ze dat de koers stijgt, dan willen meer beleggers meeprofiteren van de waardeverhoging en stappen zij dus sneller over naar de bitcoin. Als de munt immers over een paar weken 20.000 dollar waard is, kun je flink cashen. Het FOMO-effect kan dus een flinke koersstijging tot gevolg hebben.

Of de munt de komende maanden blijft stijgen? Niemand die het weet. Het veronderstelde FOMO-effect kan bijvoorbeeld aangetast worden als er – net als in 2018 – een nieuwe vrachtlading scams de revue passeert. Aan de andere kant kan de introductie van de libra in 2020 ook zo eens zorgen voor de doorbraak van crypto bij het grote publiek, met als gevolg hogere koersen.

Bron: Sprout.nl

. . .

1 reactie op “Bitcoin-koers ontploft weer, maar waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *