De Italiaanse coalitie heeft een wetsvoorstel ingediend om de regering en het parlement het recht te geven om de vijfkoppige raad van de centrale bank voortaan zelf te benoemen.
Hiermee zou er een einde komen aan het huidige systeem, waarbij de benoemingen voornamelijk intern plaatsvinden.
Het wetsvoorstel zal de langlopende spanningen tussen de “Banca d’Italia” en de regering, bestaande uit de anti-establishmentpartijen Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging, waarschijnlijk alleen nog maar verder doen toenemen.
Een woordvoerster van de Bank van Italië weigerde commentaar te geven op de ontwerpwet.
De coalitie heeft de centrale bank meermalen beschuldigd van slecht management, wat volgens haar de afgelopen jaren een stortvloed van instortingen van banken veroorzaakte, waarbij duizenden Italianen hun spaargeld verloren.
De president van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de regering.
De wetgeving, die door beide kamers van het parlement moet worden goedgekeurd voordat ze wet wordt, komt vier maanden nadat Lega Nord-leider en vice-premier Matteo Salvini beloofde om het management van de centrale bank “volledig schoon te vegen“.
Nederland
Ook Nederland kent een systeem waarbij de centrale bank haar eigen gang gaat. Officieel heet De Nederlandsche Bank (DNB) in 1948 genationaliseerd te zijn, maar in de praktijk is daar weinig van terechtgekomen. Geen van de leden van de directie of de raad van bestuur hoeft verantwoording voor het beleid af te leggen aan de Nederlandse regering.
Wie er deel uitmaken van de directie wordt bepaald door de Bank for International Settlements (BIS), de machtige “centrale bank van de centrale banken”.
Deze BIS is gevestigd op een eigen, soeverein stukje land in Basel (Zwitserland) en vormt dus een ministaatje waar geen enkel land enige invloed op kan uitoefenen.
Vernieuwing tegengewerkt
Deze constructie leidde er de afgelopen jaren toe dat DNB allerlei vernieuwende initiatieven die vanuit de maatschappij ontstonden op het gebied van bankieren en zorgverzekeren (want ook daarover heeft DNB opvallend genoeg het laatste woord) dwarsboomde.
O.a. de Depositobank (een bank die het geld van spaarders alleen risicoloos beheert en het niet belegt of investeert), De Blije B / B of Joy (een werkelijk duurzame bank die onder meer de rente wil afschaffen) en initiatieven om kleinere groepen in de maatschappij samen met elkaar hun eigen zorgverzekering te laten regelen, werden zo tegengewerkt.
Bron: o.a. Reuters