HPV-vaccin voor jongens – hoe groot is de winst (van de farma)?

Vaccinatie jongen

Op 19 juni stuurt de gezondheidsraad een persbericht uit waarmee zij haar advies over het vaccineren van jongetjes met het HPV-vaccin wereldkundig maakt:

“De Gezondheidsraad adviseert om behalve meisjes ook jongens te vaccineren tegen HPV via het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast adviseert de raad een aanvullend programma op te zetten voor mensen tot en met 26 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren. Hiermee valt veel gezondheidswinst te halen. Dat schrijft de raad aan de staatssecretaris van VWS”.1

Wat is de reden? Is een HPV-vaccin voor jongetjes nodig? Werkt het? Is het veilig? Waarom is er een tijdelijke ‘HPV commissie’ opgericht, die nu weer is opgeheven? Hoeveel winst maakt Merck op het vaccineren van jongetjes? Worden we misleid? Met dit artikel hopen wij u aan het denken te zetten. (onderaan dit artikel zijn twee bijlages toegevoegd: ‘Kanker in cijfers’ en ‘Belangenverklaringen adviescommissie’)

DE MARKETING VAN EEN OMSTREDEN VACCIN…

“Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt baarmoederhalskanker en speelt ook een rol bij diverse andere vormen van kanker (anus, penis, vagina, schaamlippen, mond- en keelholte).”

 
“Behalve dat vaccinatie directe bescherming biedt tegen deze vormen van kanker, leidt het ook tot groepsbescherming: ook voor niet-gevaccineerden daalt het risico op HPV-infectie. Op deze manier leidt vaccinatie van jongens indirect ook tot vermindering van het risico op baarmoederhalskanker bij meisjes.” – Persbericht Gezondheidsraad1

 
De bovenstaande uitspraken zijn afkomstig uit het persbericht van Gezondheidsraad van 19 juni. De boodschap die gegeven wordt is manipulatief, en wel om de volgende redenen:

• De noodzaak van een nieuw vaccin zou onderbouwd moeten kunnen worden met transparante, nationale ziekte-, en sterftecijfers. En er zou uit transparante cijfers moeten blijken dat er sprake is van een groot risico om de miljoenen euro’s die het vaccin de samenleving kost om dit ‘risico te bestrijden’ te rechtvaardigen.

• De claim dat vaccinatie ‘directe bescherming biedt tegen genoemde vormen van kanker’, en de claim dat het ‘vaccineren van jongetjes leidt tot vermindering van het risico op baarmoederhalskanker bij meisjes’ zou met wetenschappelijk onderzoek en transparante cijfers onderbouwd moeten kunnen worden.

• De HPV-commissie ‘vergeet’ om een uitspraak te doen over de enorme controversie die er over de veiligheid van dit vaccin bestaat.

NOODZAAK HPV-VACCIN VOOR DE JONGETJES?

 
Alle in het persbericht genoemde vormen van kanker – anus, penis, schaamlippen, mond-, en keelholte, en zelfs baarmoederhalskanker – zijn zeldzame kankers in Nederland. (zie bijlage 1 onderaan dit artikel)

 
Het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis – Nederlands kankerinstituut, geeft over bijvoorbeeld peniskanker de volgende informatie:

“Peniskanker is een kwaadaardige woekering van huidcellen in de penis. Het is een zeldzame aandoening die ongeveer 140 maal per jaar voorkomt in Nederland. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij mannen boven de 50 jaar, van wie de voorhuid niet kan worden teruggetrokken over de eikel. De kanker ontwikkelt zich verscholen achter de voorhuid.”2

Jongetjes en (jonge) mannen die erover twijfelen of zij het HPV-vaccin gaan halen – doe alstublieft de volgende zelftest – trek uw voorhuid terug over de eikel. Als dit lukt, en u bent jonger dan 50 jaar, is de kans dat u een van de 140 mannen bent – van de ongeveer 8 miljoen mannen die in Nederland deze ‘zeldzame’ aandoening kunnen krijgen – miniem. U kunt rustig slapen.

“Roken en chronische ontstekingen aan de voorhuid kunnen van invloed zijn op het ontstaan van peniskanker. Ook kan het Humaan Papilloma Virus (HPV) een oorzaak zijn. Dit virus kan onder andere tijdens geslachtsgemeenschap worden overgedragen. Wanneer u peniskanker heeft, kunt u last hebben van zichtbare en voelbare afwijkingen en afscheiding.”2

Bovendien heeft u nog alle tijd om een ‘chronische ontsteking aan de voorhuid’, niet te verwaarlozen, maar te laten behandelen. En bovendien KAN het Humaan Papilloma Virus een oorzaak zijn, maar het KAN ook dat de oorzaak van de infectie een (HPV)virus is die niet in het vaccin zit.3En bovendien is nog niet bewezen dat het HPV-vaccin werkt en ook niet dat het veilig is.

Lees verder in het bronartikel

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *