De opkomst van psychedelica in de geestelijke gezondheidszorg: een ’trip’ als middel tegen stress en depressie?

Psychedelische trip

Een opmerkelijke manier om meer inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen kan het gebruik van bewustzijnsverruimende middelen zijn. In de jaren ’70 werd hier al mee geëxperimenteerd, en in de VS werd het zelfs als behandelmethode ingezet. Totdat de overheden al deze middelen begonnen te verbieden.

Tot ongenoegen van de hulpverleners die ermee aan de slag gegaan waren, want de resultaten van het gebruik van o.a. paddo’s, MDMA en LSD bij de behandeling van bijvoorbeeld depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSD), paniekaanvallen of verslaving waren vaak zeer overtuigend.

Gelukkig zien steeds meer geneeskundigen nu weer in dat het voornamelijk op chemische pillen gebaseerde huidige systeem simpelweg niet naar tevredenheid werkt bij veel van zulke aandoeningen, dus worden deze oude methodes nu weer met hernieuwde aandacht bekeken.

En niet alleen bij psychische problemen, want ook bij ernstige lichamelijke aandoeningen zoals kanker kan het gebruik van psychedelica soms opeens duidelijk maken waarin de oorzaak van de ziekte gezocht moet worden, en dus hoe ervan te genezen.

Behalve nieuwe inzichten levert zo’n trip of roes vaak ook een groot gevoel van verbondenheid en geruststelling op die de patiënt verlichting geeft bij zijn kankerbevorderende stress, onrustgevoelens of angsten.

Het bereiden van ayahuasca-thee

Ayahuasca

Een psychedelisch middel dat de laatste jaren sterk aan populariteit wint, is ayahuasca. Ayahuasca is een soort thee (die niet lekker smaakt) waarin twee componenten afkomstig uit planten in het Amazonegebied verwerkt zijn.

De ene component (meestal de plant Psychotria viridis) bevat grote hoeveelheden van een stof die in ieder levend organisme voorkomt en dimethyltryptamine genoemd wordt, of kortweg DMT.

Dit stofje wordt door de pijnappelklier in ons hoofd aangemaakt en zorgt er o.a. voor dat we een spirituele verbinding met andere (soms hogere) wezens en het universum kunnen ervaren. Ook wordt het geproduceerd tijdens onze slaap, met name tijdens dromen die sterk visueel van aard en betekenisvol lijken te zijn.

Vlak voordat we sterven wordt er een uitzonderlijk hoge dosis DMT in het brein geproduceerd. Sommige onderzoekers vermoeden dat de ziel zo in staat wordt gesteld om het lichaam te verlaten. Vanwege de vermoede connectie tussen DMT en het spirituele aspect van alle levende organismen, wordt DMT ook wel “the spirit molecule” genoemd.

De tweede component van ayahuasca komt uit een liaan genaamd Banisteriopsis caapi en zorgt ervoor dat de DMT veel minder snel afgebroken wordt in de maag dan normaal gesproken het geval is. Hierdoor kun je wel last krijgen van misselijkheid en/of diarree.

Het resultaat van deze hoge dosis DMT is dat je een trip gaat maken, ook wel een spirituele reis genoemd, die urenlang kan duren. De meeste ayahuasca-gebruikers raken niet heel diep in trance – als je je ogen opendoet kun je gewoon alles om je heen nog bekijken – maar krijgen toch de meest fantastische beelden, kleurenpatronen, beslissende momenten uit hun leven, hogere inzichten en visioenen te zien. Dit stelt hen in staat om hun leven van een afstandje te bekijken en helderder te zien wat er misgaat.

Dat kan gaan over onbewust egocentrisch gedrag waardoor relaties steeds weer mislopen, soms met depressies tot gevolg. Of bepaalde blokkades die we hebben, waardoor we niet tot volle bloei kunnen komen. Of onverwerkte trauma’s waardoor delen van ons lichaam teveel gestresst zijn en ziektes zoals kanker kunnen ontstaan. Of de schadelijke rol die bepaalde personen in ons leven spelen.

Popmuzikant Sting praat over zijn ayahuasca-ervaring
Popmuzikant Sting praat over zijn ayahuasca-ervaring

Eigenlijk kan zo’n psychedelische reis alle kanten opgaan, tot een ontmoeting met overleden dierbaren, gidsen, buitenaardsen of zelfs God aan toe. Veel mensen zien overal ogen die hen bekijken, hebben het gevoel dat ze in de hemel beland zijn of ervaren een sterk gevoel van verbondenheid en liefde voor alles wat leeft.

Soms worden de mooie gedeeltes afgewisseld met delen waarin angst en duisternis de boventoon voeren. Maar vrijwel altijd is het betekenisvol en kan het een levensveranderend effect hebben.

Dat er hier daadwerkelijk sprake is van het verkennen van hogere sferen door ons bewustzijn en niet van een door ons brein zelf gecreëerde hallucinatie, zoals wetenschappers van de klassieke stempel vaak beweren, wordt onder meer geïllustreerd door onderzoek naar het effect van psilocybine (de psychoactieve stof in paddo’s) op depressieve mensen dat gehouden werd aan de Imperial College London-universiteit in Engeland.

MRI-scans van het brein van deze mensen terwijl ze in een psychedelische trip zaten, lieten een verminderde hersenactiviteit zien, door onderzoeksleider Robin Carhart-Harris omschreven als een “desintegratie van hersennetwerken”. Normaal gesproken als we fantaseren, of hallucineren bijvoorbeeld door het gebruik van (andere) drugs, wordt er juist een verhoogde signaaluitwisseling in de hersenen waargenomen.

Dit opvallend rustige hersenbeeld komt overeen met waarnemingen bij mensen met een bijna-dood-ervaring, waar in sommige gevallen zelfs geen enkele hersenactiviteit meer gemeten werd op het moment dat de bijna-dood-ervaring plaatsvond (bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk).

Wanneer de patiënten na het gebruik van psychedelica ontwaakten uit hun roes, keerde de hersenactiviteit weer terug naar het normale niveau en had men het vaak over een gevoel van “resetten” van het brein. Deze reset doorbrak de bestaande depressieve gedachtenpatronen en deed hen anders tegen het leven aankijken.

Ayahuasca-ervaring

Vroeger kon je ayahuasca in Nederland alleen gebruiken binnen religieuze gemeenschappen zoals Santo Daime, maar tegenwoordig worden er door tal van begeleiders ayahuasca-ceremonieën aangeboden.

Let wel op: ayahuasca is niet voor iedereen geschikt. Als je niet stevig genoeg in je schoenen staat, kun je behoorlijk in de war raken van zo’n sessie.

Het is moeilijk om van tevoren te zeggen of iemand er wel of niet klaar voor is, maar een indicatie kan zijn of je jezelf als een stabiel persoon ervaart en ook of je jezelf in de spiegel durft aan te kijken.

Santo Daime
Santo Daime

Niet om te zien of je haar goed zit natuurlijk, maar of je verantwoording durft te nemen voor hoe je je tot nu toe gedragen hebt in je leven: ben je eerlijk en oprecht geweest in je bedoelingen, of heb je toch ook wel regelmatig je ellebogen gebruikt en anderen soms slecht behandeld?

Heb je mensen die je ooit iets aangedaan hebben, vergeven, of koester je nog steeds wrok tegen ze? Heb je oog gehad voor het welzijn van de mensen om je heen, of je voornamelijk met je eigen carrière, status en geld beziggehouden? Heb je geprobeerd om je hart te volgen en ben je dapper geweest, ook als het moeilijk was, of heb je slaafs je hoofd laten hangen naar wat je omgeving van je verlangde of je opdroeg?

Het is niet gezegd dat in dat laatste geval een ayahuasca-ceremonie per definitie een slecht idee is, maar het kan wel een onaangename ervaring zijn waarin je behoorlijk hard met je neus op de feiten gedrukt wordt. De menselijke ziel, die je ware ik vormt, vindt immers heel andere zaken belangrijk dan het ego, dat feitelijk alleen maar een overlevingsmechanisme is dat bij sommigen iets te veel gecultiveerd is.

Ga daarom van tevoren goed bij jezelf na of je het gevoel hebt dat zo’n trip wel een goed idee voor je zou kunnen zijn, of dat je beter nog even kunt wachten. Als voor jouw gevoel alle signalen op groen staan, kan een ontmoeting met Moeder Ayahuasca één van de meest waardevolle en fantastische ervaringen zijn die je ooit hebt beleefd.

Bron: KankerVerslagen.nl

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *