Verzet tegen massale bomenkap in Nederland wordt professioneler

Bomenklimmen

Anneke Wensing ziet in Facebookgroepen wel eens boze burgers aankondigen dat ze ‘in staat zijn’ zich aan met kappen bedreigde bomen vast te ketenen, als het moet. ‘Maar dat is vaak zo onnadenkend’, zegt Anneke, de kalme woordvoerder van de actiegroep Amelisweerd Niet Geasfalteerd: ‘Je moet het dan wèl serieus aanpakken.

Op een regenachtige zaterdagmiddag sta ik bij een bomenklimworkshop tussen een nieuwe generatie actievoerders. Zij zijn volkomen geprofessionaliseerd. Wat niet hetzelfde is als het ‘beroepsactivisme’ van personen die zich fulltime tegen ieder establishment verzetten. Hier staan bedachtzame mensen met drukke banen en stevige studies als sterrenkunde of klimatologie.

Anneke (41) klinkt als een directiesecretaresse en werkt bij een NGO voor ontwikkelingswerk. Acht jaar geleden zag ze tijdens haar werk in Afrika de droogtes langer worden, de regenseizoenen onbetrouwbaarder, en meer oogsten mislukken. Ze probeerde klimaatverandering op de organisatie van haar agenda te krijgen. En zegt nu: ‘Het moet echt sneller.

We staan op het Utrechts landgoed Amelisweerd, waar ik ook graag kom. Ruim honderd mensen hebben zich al aangemeld als ‘bereid de boom in te gaan’ zodra het er hier weer op kappen neerkomt. Ze dragen wandelschoenen, regenkleding en zijn voorzien van theedoeken tegen het striemen van de klimtouwen.

Lees verder in het bronartikel.

. . .

1 reactie op “Verzet tegen massale bomenkap in Nederland wordt professioneler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *