Portretten van slachtdieren die gered werden en oud mochten worden

Een nieuw boek, “Allowed to Grow Old“, laat ontroerende portretten zien van iets wat we niet vaak te zien krijgen: bejaarde slachtdieren.

Het boek is van de Amerikaanse kunstfotografe Isa Leshko en is het resultaat van een project dat meer dan een decennium in de maak was en waar zij tal van asielen voor bezocht.


Abe, een Alpiene geit van 21 jaar, werd overgedragen aan een opvang toen zijn eigenaar naar een Begeleid wonen-centrum moest

De fotografe vond het mooi om te ervaren hoe de persoonlijkheid van ieder dier steeds meer naar buiten kwam naarmate het zich in alle rust en vrede mocht ontwikkelen. Ze zijn de ‘loterijwinnaars’ tussen de tientallen miljarden dieren uit de vleesindustrie die jaarlijks naar het slachthuis geleid worden.

Het is niets minder dan een wonder om in de aanwezigheid te verkeren van een veedier dat erin geslaagd is om de ouderdom te bereiken,” aldus Leshko.


Sierra, een “White Holland”-kalkoen kwam uit het ei op een commerciële broederij die kalkoenen levert voor de bio-industrie

Leshko legt uit dat de dieren uit verschillende situaties komen: “Sommigen liepen op straat rond nadat ze waren ontsnapt uit vrachtwagens op weg naar slachthuizen. Anderen werden gered nadat iemand ze in zijn eigen achtertuin wilde slachten, wat niet helemaal goed afliep. Weer anderen werden verlaten tijdens natuurrampen of wanneer boeren het niet meer konden betalen om ze te voeren. Sommigen overleven het niet lang, maar degenen die dat wel doen, krijgen de rest van hun leven een thuis.


Ash, een witte kalkoen van 8 jaar oud overleefde een fabrieksboerderij

Allowed to Grow Old” opent een venster naar mogelijkheden waar de meeste mensen niet over nadenken als ze op het punt staan om hun mes en vork in een stukje vlees te zetten: wat zou die goedkope supermarktkip zijn geworden als hij de kans kreeg?

Door de schoonheid en waardigheid van oudere boerderijdieren weer te geven, nodig ik reflectie uit over wat er verloren gaat als deze dieren niet oud mogen worden,” besluit Leshko.

Bron: Treehugger.com

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *