Chemotherapie is zo gevaarlijk dat het eigenlijk geen medicijn zou mogen heten. Op de korte termijn heeft het vaak schadelijke bijwerkingen, waaronder maag- en spierpijn, aften, hoofdpijnen, diarree, misselijkheid en braken, verstoringen van het zenuwstelsel, verlies van eetlust en haarverlies.
De langetermijneffecten zijn echter vaak nog ernstiger, en kunnen hart-, lever-, long- of nierbeschadiging omvatten, evenals een zogenaamd “chemobrein” – permanente geheugen-, concentratie- en denkproblemen.
Deskundigen waarschuwen ook dat chemotherapie het risico op secundaire kankers op latere leeftijd aanzienlijk verhoogt.
Al met al is chemotherapie dus een zeer riskante manier om kanker te behandelen. Niettemin kiezen veel mensen in hun angst en onwetendheid er toch voor om zichzelf bloot te stellen aan deze risico’s, in de overtuiging dat ze gewoon geen keus hebben als ze willen herstellen.
Wat veel van deze patiënten echter niet beseffen, is dat wanneer zij ervoor kiezen om chemotherapie te ondergaan, zij ook hun families en zorgverleners blootstellen aan exact dezelfde risico’s.
Risico voor gezinnen en gezondheidswerkers
Zoals gemeld door Natural Health 365, een studie gepubliceerd in de Journal of Oncology Pharmacy Practice in 2012, bleek dat familieleden die samenwonen met iemand die chemotherapie ondergaat, blootgesteld worden aan dezelfde giftige chemicaliën als de patiënt via hun urine en andere uitscheidingen.
Natural Health 365 meldde:
“Onderzoekers analyseerden urinemonsters van patiënten die het antineoplastische medicijn cyclofosfamide hadden gekregen – in de afgelopen 48 uur.
Het team analyseerde ook steekproeven van familieleden – evenals monsters die verzameld werden door in hun huizen te vegen en stof af te nemen.
Met behulp van gaschromatografie en massaspectroscopie vonden onderzoekers cyclofosfamide in alle urinemonsters – de behandelde patiënten én hun familieleden. Volgens de wetenschappers werd tussen de 9 en 34 procent van de oorspronkelijke dosis cyclofosfamide via de urine uitgescheiden.
Bovendien vonden ze oppervlakteverontreiniging in de huizen van poliklinische patiënten die werden behandeld met cyclofosfamide – 8 van de 12 veegmonsters
bevatten het medicijn.
De onderzoekers stelden dat de besmetting van de oppervlakken – en de blootstelling van de familieleden – optrad door blootstelling aan lichamelijke afvalproducten van de chemotherapiepatiënten.
Dit was niet de enige studie die tot deze conclusie kwam. Een studie gepubliceerd in het Journal of Nursing Education and Practice kwam tot een soortgelijke conclusie. De onderzoekers testten de urinaire excreties van vijf borstkankerpatiënten gedurende 48 uur na hun behandeling, naast het nemen van uitstrijkjes van toiletten, kranen en deurknoppen in hun huizen.
Het resultaat? Alle vijf de huizen bleken verontreinigd te zijn, met 17 van de 28 monsters van zwabbers die de chemotherapiebehandeling cyclofosfamide bevatten.
Het merendeel van de besmette monsters werd genomen van toiletbrillen en badkamervloeren, maar toiletspoelhendels en deurknoppen lieten ook vervuiling zien.
De onderzoekers waarschuwen dat hun bevindingen aantonen dat de families van chemotherapiepatiënten een “hoog risico” hebben op dezelfde lange termijn en andere effecten van deze toxische medicatie.
Bescherming voor familie
Terwijl gezondheidswerkers zich bewust zijn van de risico’s en ze in het algemeen verminderen door handschoenen te dragen en andere beschermende maatregelen te nemen, zijn familieleden doorgaans totaal niet op de hoogte van de risico’s.
Natural Health 365 noemt enkele eenvoudige stappen die kunnen worden genomen om zich tegen deze bedreigingen te beschermen:
Deskundigen adviseren dat de chemotherapiepatiënt een apart toilet gebruikt, indien beschikbaar, gedurende ten minste 48 uur na de behandeling. Als er slechts één toilet beschikbaar is, moeten mannelijke patiënten zittend plassen om te voorkomen dat ze gaan spetteren.
Na het plassen moet het deksel worden gesloten en het toilet twee keer worden doorgespoeld.
Volg hetzelfde protocol – sluit het deksel en spoel twee keer – als een patiënt in het toilet heeft gebraakt.
Experts adviseren ook dat er wegwerphandschoenen worden gedragen om spatten op of rond het toilet schoon te maken en dat de omgeving moet worden schoongemaakt met papieren doekjes. Daarna moet men de handen wassen.
Zorgvuldigheid moet ook worden betracht bij het hanteren van het serviesgoed van chemotherapiepatiënten, en deze dienen bij voorkeur iin de vaatwasser te worden gewassen. Vuil beddengoed en beddengoed moeten apart worden gewassen, niet één keer maar twee keer, en op de heetste stand van de wasmachine.
Bron: NaturalNews.com
Naschrift BrekendNieuws.nl: Zoals veel behandelaars uit het CAM-circuit (Complementaire en alternatieve behandelmethoden) en veel van hun patiënten al weten, zijn de reguliere kankertherapieën zoals chemo, bestraling en opereren in veel gevallen niet de verstandigste route om te kiezen.
Een uitgebreid onderzoek naar hoe het huidige – voor de farma zeer lucratieve – systeem tot stand kwam, welke rol de wetenschap daarin speelt, wat kanker eigenlijk precies is en welke alternatieve behandelingen er zijn, publiceerden wij eerder op onze site KankerVerslagen.nl.