In een eerste openbaar gemaakte boodschap aan supporters sinds zijn arrestatie, heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange de omstandigheden beschreven waaronder hij verblijft in de Britse Belmarsh-gevangenis. Hij riep hij op tot een campagne tegen zijn dreigende uitlevering aan de Verenigde Staten.
“Ik ben hier weerloos en reken op jullie en anderen van goed karakter om mijn leven te redden”, schreef Assange. “De waarheid is uiteindelijk alles wat we hebben.”
Unieke aanklachten door de VS en het VK
De opmerkingen maakte Assange in een brief aan de onafhankelijke Britse journalist Gordon Dimmack, die tot publicatie besloot na de aankondiging van het Amerikaanse ministerie van Justitie vorige week donderdag om Assange te zullen vervolgen onder de spionagewet, een unicum jegens een journalist.
Assange legt uit dat hij sinds hij op 11 april werd aangeklaagd en gevangengezet door de Britse justitie wegens “het schenden van de voorwaarden van de borg in 2012”, een zeer ongebruikelijke aanklacht, geïsoleerd is van alle mogelijkheden om zich voor te bereiden op zijn verdediging.
“Ik heb hier geen laptop, geen internet, geen computer, geen bibliotheek tot nu toe. Maar zelfs als ik wel toegang krijg, zal het maar een half uurtje zijn, terwijl alle anderen hier dat ook tegelijk willen.”
De oprichter van WikiLeaks verklaarde dat hij “slechts twee bezoeken per maand mag ontvangen, en het duurt weken om iemand op de oproeplijst te krijgen.”
Al zijn oproepen, behalve die naar zijn advocaten, worden gemonitord en beperkt tot een maximum van tien minuten. Er is een venster van slechts 30 minuten per dag om te bellen “waarin alle gevangenen strijden om de telefoon.”
“Omringd door moordenaars”
De oprichter van WikiLeaks verklaarde dat, ondanks deze zware omstandigheden, hij “ongebroken is, hoewel letterlijk omringd door moordenaars. Maar de dagen dat ik kon lezen en spreken en dingen kon organiseren om mezelf en mijn idealen en mijn mensen te verdedigen, zijn voorbij totdat ik vrij ben. Anderen zullen mijn plaats moeten innemen.”
De stichter van WikiLeaks verklaarde dat hij te maken heeft met “Een supermacht die zich al 9 jaar lang voorbereidt met honderden mensen en miljoenen dollars aan de zaak tegen mij.”
Hij waarschuwde: “De Amerikaanse regering, of liever gezegd de betreurenswaardige elementen die de waarheid, vrijheid en gerechtigheid haten, willen liever valsspelen in mijn uitlevering en mijn uiteindelijke dood dan het publiek de waarheid te laten horen. De waarheid waarvoor ik de hoogste onderscheidingen in de journalistiek heb gewonnen en zeven keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.”
De bekendmaking van de Amerikaanse aanklachten vormen een validatie dat de waarschuwingen van Assange in de afgelopen negen jaar, het bij het juiste eind hadden. Hierin voorspelde Assange dat hij geconfronteerd zou worden met een politiek gemotiveerde Amerikaanse vervolging voor zijn rol in WikiLeaks, wegens “‘blootstellingen van oorlogsmisdaden, massale spionage-activiteiten en wereldwijde diplomatieke complotten.”
Aanklacht in strijd met Amerikaanse grondwet
De 17 beschuldigingen tellende aanklacht van de VS tegen Assange houdt een gecombineerde maximale gevangenisstraf in van 175 jaar. Ze kunnen nauwelijks anders gezien worden dan een poging van de Amerikaanse overheid om onderzoeksjournalistiek zoals Wikileaks die bedrijft, strafbaar te maken.
Dat hierdoor de bescherming van vrije journalistiek en het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet in het geding komt, leidde de afgelopen week in de VS al tot de nodige ophef in de pers.
President Trump, die tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 nog regelmatig riep dat hij van Wikileaks hield omdat zij feiten feiten naar buiten brachten die schadelijk waren voor Trump’s tegenstander Hillary Clinton, werd onlangs gevraagd naar het lot van Julian Assange.
Hij antwoordde niets met Wikileaks te maken te hebben.
De volledige brief van Julian Assange vanuit de gevangenis is onderaan het bronartikel te vinden.
De Amerikaanse actrice Pamela Anderson, een goede vriendin van Julian Assange, was recentelijk één van de weinigen die hem in de gevangenis mocht bezoeken.
Bron: https://www.wsws.org/en/articles/2019/05/25/assa-m25.html