Huisarts noemt hogere pensioenleeftijd “collectieve ouderenmishandeling”

Pensioengerechtigden

Actie vandaag in het openbaar vervoer tegen verdere verhoging van de pensioenleeftijd. Ook in andere sectoren rommelt het. We moeten steeds langer doorwerken. Willen en kunnen we dat wel? Een huisarts noemt het verhogen van de pensioenleeftijd ‘collectieve ouderenmishandeling’. Wat is volgens jou een goede leeftijd om van je oude dag te gaan genieten?

Ouderenmishandeling
Collectieve ouderenmishandeling, zo noemt huisarts Bettina van Steenis het optrekken van de pensioenleeftijd. Ze ziet in haar spreekkamer de uitwerking van langer moeten doorwerken. “Het is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen; van onze biologie”, zegt ze.

Versleten
“Ik zie elke dag mensen 60-plussers met klachten. Ze kunnen niet meer fulltime werken. Je lijf slijt, hoe fit je ook bent.” Niet alleen mensen met zware lichamelijke beroepen hebben volgens Van Steenis moeite met langer doorwerken. “Ook mensen die hele dagen in touw zijn, zoals bijvoorbeeld leraren, krijgen klachten. Ze hebben geestelijk meer hersteltijd nodig. Anders krijgen ze een burn-out.”

Armoede
De huisarts ziet veel oudere werknemers in de ziektewet verdwijnen en hun baan verliezen. Dat kost ze op termijn honderden euro’s aan pensioeninkomsten per maand. “Er ontstaat zo een hele groep echt arme ouderen.”

Vakbonden
De vakbonden voeren vandaag actie in het openbaar vervoer tegen verdere verhoging van de pensioenleeftijd. 66 is wat betreft de bonden de grens. Morgen is er een landelijke actiedag waarbij ook werknemers van andere sectoren de regering oproepen de stijging van de pensioenleeftijd een halt toe te roepen. Den Haag vindt dat we langer door moeten werken omdat we steeds ouder worden, langer gezond blijven en het pensioenstelsel onbetaalbaar wordt nu Nederland aan het vergrijzen is.

Bron:
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/246644/de-peiling-huisarts-noemt-hogere-pensioenleeftijd-collectieve-ouderenmishandeling

BrekendNieuws.nl

Naschrift BrekendNieuws.nl: Als de overheid zich zo’n zorgen maakt over dreigende pensioentekorten, misschien kunnen ze dan zelf wat minder miljarden stoppen in schimmige beleggingsfondsen? Of ons een keer uitleggen hoe het kan dat er steeds weer gekort moet worden op de pensioenen, terwijl de pensioenfondsen gezamenlijk bijna 1,4 BILJOEN in kas hebben? En ieder weldenkend mens kan uitrekenen dat dit een bedrag is waar ze moeiteloos bijna 50 jaar mee vooruit zouden moeten kunnen – zelfs als er vanaf nu helemaal niemand meer pensioenpremie betaalde?

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *