De overheid verkoopt massaal medicinale cannabis, ondanks “geen bewijs” voor de werkzaamheid ervan

Massaproductie cannabis

De Nederlandse regering gaat een tweede bedrijf zoeken om medicinale cannabis te maken. Op dit moment heeft slechts één bedrijf daar een vergunning voor, namelijk Bedrocan uit Emmeloord.

De extra productie is nodig omdat de staat, via Bedrocan, tonnen aan zogenaamde mediwiet aan ziekenhuizen en apotheken levert, en vooral ook naar het buitenland exporteert. Hier wordt veel geld mee verdiend.

Genoeg wetenschappelijk bewijs

De vraag naar mediwiet komt veelal van patiënten zelf, die vaak zeggen dat cannabis het enige middel is dat echt helpt tegen hun klachten. Dit wordt ook ondersteund door de wetenschappelijke literatuur. Er zijn duizenden internationale studies beschikbaar die de therapeutische werking van mediwiet vastgesteld hebben bij tal van aandoeningen, zoals kanker, fibromyalgie, slapeloosheid, chronische pijn, Parkinson en epilepsie.

Het Zorginstituut Nederland stelt echter dat de medicinale werking van cannabis niet bewezen is. Dit Zorginstituut bepaalt welke medicijnen wel en niet in de basispakketten van de zorgverzekeraars thuishoren, en dus wat er vergoed wordt en wat niet. Hierdoor moeten duizenden Nederlandse patiënten alle kosten uit eigen zak betalen.

‘Staatswiet’ wordt eerst bestraald

Mediwiet uit de apotheek wordt eerst bestraald met gammastraling, werkt vaak slecht en is ook nog eens erg duur. Vandaar dat er een heel circuit aan websites zoals THC-Olie.nl en organisaties zoals Suver Nuver is ontstaan die krachtige wietmedicijnen voor een veel lager bedrag beschikbaar stellen aan patiënten.

Dit tot ongenoegen van de farmacetische industrie, die hun omzet aan pijnstillers, slaapmiddelen en andere medicijnen vaak sterk zien dalen op plaatsen waar mediwiet beschikbaar of zelfs gelegaliseerd is.

Overheidsinstellingen spreken elkaar tegen

Opmerkelijk genoeg is het Zorginstituut Nederland onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, en heeft ditzelfde ministerie nóg een organisatie die zich met mediwiet bezighoudt, namelijk het Cannabisbureau (BMC). En deze organisatie stelt, i.t.t. het Zorginstituut, dat de therapeutische werking van medicinale cannabis wél wetenschappelijk is vastgesteld.

Gevraagd naar deze discrepantie tussen beide overheidsinstellingen liet het Cannabisbureau ons weten “het niet als een probleem te zien dat beide instanties met elkaar van mening verschillen“.

Saillant detail: topambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid gaan ieder jaar samen met een aantal grote farmaceuten en zorgverzekeraars op zorgreis. Wat daar besproken of afgesproken wordt, wordt niet openbaar gemaakt.

. . .

3 reacties op “De overheid verkoopt massaal medicinale cannabis, ondanks “geen bewijs” voor de werkzaamheid ervan

  1. Vooral dat laatste : Saillant detail: topambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid gaan ieder jaar samen met een aantal grote farmaceuten en zorgverzekeraars op zorgreis. Wat daar besproken of afgesproken wordt, wordt niet openbaar gemaakt. Zaakje stinkt 🤬

  2. Als het min. V. Volksgezondheid zou werken vanuit hun hart (i.p.v. euro)zouden ze veel zieke mensen goedkoop kunnen GENEZEN met zuivere cannabisolie en zalf.
    Ervaringsdeskundige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *