Duitse Youtuber bereikt miljoenen met verwoestende video over de CDU

Meestal plaatst de Duitse Youtuber Rezo grappige video’s. Maar kort voor de Europese verkiezingen bereikt hij miljoenen kijkers met een politieke video. “De vernietiging van de CDU” kan worden opgevat als een afrekening van een generatie. En daarin laat hij niets liggen.

Het handelsmerk van Youtuber Rezo: zijn blauwe haar.

Kort voor de Europese verkiezingen gaan de Duitse kandidaten van de ene gebeurtenis naar de andere, stellen zogenaamde eisen en proberen zwevende kiezers te mobiliseren. Tot zover niets vreemds, zou je zeggen. Maar middenin van de laatste fase van de verkiezingscampagne zorgt een YouTube-video opeens voor veel rumoer. De video heet: “Vernietiging van de CDU ” en is van de bekende Youtuber Rezo in Duitsland.

Hij heeft ongeveer 1,5 miljoen abonnees op zijn eerste kanaal, iets meer dan 650.000 abonnees op zijn tweede kanaal “Rezo ja lol ey” – en zijn social media zijn feitelijk een “party voor jou” (stelt hij op Twitter).

De lijst met muziek en komische video’s in zijn accounts laat dat zien. Toch heeft de ongebruikelijke politieke video die sinds het weekend online is, al meer dan drie miljoen views op woensdagochtend – en het worden er steeds meer.

Dat komt waarschijnlijk omdat de video geen onderwerp onbesproken laat: Rezo sloopt de CDU (zeg maar het Duise CDA) van A tot Z. Hij presenteert feiten, verzamelt statistieken – en rekent met Angela Merkel’s beleid van de laatste jaren af. Voor hem lijkt het duidelijk: voor de jongere generatie komt de CDU niet in aanmerking. Ook SPD en AfD krijgen enige kritiek – maar vooral de CDU moet het ontgelden. Rezo’s doel: hij wil nagaan in hoeverre het beleid van de partijen “in overeenstemming is met wetenschap en logica”.

Het CDU “vernietigt onze toekomst” is één van zijn stellingen

De lijst met beschuldigingen die Rezo probeert te achterhalen met feiten is lang: CDU-ers zouden liegen. Ze missen competentie voor hun werk. Ze voerden politiek in strijd met de meningen van experts. Ze zijn ogenschijnlijk betrokken bij verschillende oorlogsmisdaden en gebruiken propaganda en onwaarheden tegen de jongere generatie. De rijken hebben de laatste decennia meer en meer geld verdiend en de rest wordt meer en meer “gedegradeerd”, volgens Rezo. Bovendien wijst hij erop dat de CDU volgens de mening van “tienduizenden Duitse wetenschappers momenteel ons leven en onze toekomst vernietigt.”

Als een voorbeeld van incompetentie noemt hij hervorming van het auteursrecht op EU-niveau. Hij richt zich ook op klimaatverandering en Amerikaanse drone-operaties, die worden opgezet vanuit Duitsland .

Rezo ontvangt veel lof voor zijn video. “Eindelijk iemand die de naam van opiniemaker verdient”, is een opmerking. “Hopelijk maak je ook zo’n video voor de oudere kiezers”, zegt een ander. Maar de video bereikt niet alleen de jonge generatie, zo blijkt al uit de comments. “Wel, ik ben nu 55 jaar oud en mijn begrip en vertrouwen in het Duitse beleid is gekelderd als een baksteen. Het bericht is aangekomen! Ik zal een paar dingen grondig gaan overdenken – dank u!” schrijft een commenter.

Youtuber Rezo

Met de video lijkt Rezo een tijdgeest te raken. Hij spreekt een generatie aan waar verkiezingsaffiches en interviews met toppolitici die in kranten worden gedrukt waarschijnlijk bijna volledig aan voorbij gaan. Het is een generatie die zich vormt en dingen met elkaar deelt op internet. Daar is plaats voor grappige video’s, maar ook voor serieuze zaken zoals de klimaatdemonstratie “Fridays for Future “.

Door deze actie heeft de Youtuber nu inzichten verschaft over onderwerpen die anders vaak slechts kort op internet worden besproken. En zelfs als feiten en meningen soms worden vermengd of stellingen wel erg worden ingekort, is één ding dat Rezo zeker heeft gedaan, aandacht trekken met zijn oproep: “Ik zal volgend weekend stemmen. Anders beslissen gepensioneerden over je toekomst en dat is niet cool.”

Bron:
https://www.lvz.de/Nachrichten/Politik/YouTuber-Rezo-veroeffentlicht-CDU-Video-Zerstoerung-der-CDU

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *