Paarden kunnen gezichtsuitdrukkingen van mensen herkennen en onthouden

Paarden

Uit een onderzoek van de universiteiten van Portsmouth en Sussex blijkt dat paarden je gezichtsuitdrukking onthouden.

Tijdens een eerder onderzoek werd al bewezen dat paarden anders reageren wanneer iemand boos of blij kijkt. Nu blijkt dat paarden gezichtsuitdrukkingen en de gemoedstoestanden die daarbij horen onthouden.

Tijdens het onderzoek werden 21 paarden gebruikt. Deze paarden kregen vier levensgrote foto’s te zien van twee verschillende gezichten. Elf paarden kregen een foto met een lachend gezicht te zien, de andere paarden kregen een foto met een boos gezicht te zien. Drie uur later werden de paarden met de mensen op de foto geconfronteerd.

De proefpersonen was gevraagd om tijdens de ontmoeting met de paarden een neutraal gezicht te houden. Ze wisten niet of het paard dat ze ontmoetten een boze of blije foto had gezien. Op die manier kon deze kennis de lichaamshouding ten opzichte van de dieren niet beïnvloeden.

Uitkomst

Wat bleek? De paarden keken de proefpersonen die boos op de foto stonden langer met hun linkeroog aan. Paarden die die proefpersoon hadden zien lachen, keken de persoon juist langer met hun rechteroog aan.

Wat wij ontdekt hebben, is dat paarden niet alleen in staat zijn om menselijke gezichtsuitdrukkingen af te lezen, maar ook in staat zijn om eerdere emotionele toestanden van mensen te onthouden en – wanneer ze die persoon later op de dag ontmoeten – hun gedrag daarop aan te passen,” aldus onderzoeker Karen McComb in een artikel van de universiteit van Sussex. “In feite hebben paarden een geheugen voor emotie.

Ogen

Uit eerder onderzoek bleek al dat paarden dreigingen met hun linkeroog beschouwen. Dat is te verklaren doordat hun rechterhersenhelft gespecialiseerd is in het verwerken van bedreigingen.

Het feit dat de paarden die een boze foto te zien kregen de proefpersonen later met hun linkeroog bekeken, toont aan dat zij die personen als een dreiging zagen en ze de gezichtsuitdrukking van die persoon hadden onthouden.

Opvallend

We weten dat paarden sociaal gezien heel intelligente dieren zijn, maar het is voor het eerst dat we aan kunnen tonen dat een zoogdier deze specifieke vaardigheid heeft,” vertelt onderzoeker Leanne Proops in een artikel van de universiteit van Sussex.

Wat heel opvallend is, is dat dit gebeurde nadat de paarden heel kort een foto van een persoon met een bepaalde emotie hadden gezien, ze hadden dus geen sterke positieve of negatieve ervaring met de persoon.

Bron: Bitmagazine.nl

BrekendNieuws.nl

Naschrift BrekendNieuws.nl: Dat paarden soms over een groot empathisch vermogen beschikken, bleek o.a. ook uit een ontroerend filmpje dat in 2018 verscheen over een paard in Amerika dat ziekenhuizen bezoekt om zieke en stervende patiënten gerust te stellen:

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *