Wetenschap bewijst: 5 redenen waarom wandelen zo goed is voor je

Wandelen

Bij het woord “wandelen” denk je misschien aan mensen die met Nordic Walking stokken de natuur trotseren.

Niets mis mee natuurlijk. Maar wandelen heeft een ietwat stoffig imago terwijl de benefits enorm zijn. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt zelfs dat wandelen beter is dan een uur intensief sporten.

Eva Spigt van @Backtonaturehikes verruilde lang geleden haar hakken voor onverschrokken wandelboots. Voor Holistik zet ze een aantal redenen voor je op een rij waarom wandelen zonder gêne jouw favoriete bezigheid mag worden.

LOOP JE STRESS WEG

Van alle methodes om stresshormonen zoals cortisol uit je lijf te krijgen, zou wandelen zomaar de effectiefste kunnen zijn. Je kan buiten gaan fietsen of hardlopen maar wandelen vertraagt en helpt te onthaasten.

Het prikkelt je zintuigen, je ruikt de bossen, ziet felgekleurde bloemen en voelt de wind en de zon. Bij wandelen gaat het niet om presteren, de afstand en de snelheid. Het gaat erom dat je juist even in het moment leeft.

Doordat er tijdens het bewegen meer zuurstof naar het hoofd gaat, wordt de hersenactiviteit gestimuleerd bij de verbinding tussen hersendelen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Daarbij worden stress, angst en depressies verminderd. Dus zit je in een stressvolle periode? Onthaast dan in de natuur, die oordeelt niet.

VERBETER JE HUMEUR

Heb je een rotdag? Ga de natuur in. Uit onderzoek van LifeScience blijkt dat je minder negatief kan worden als je regelmatig loopt. Lopen op de loopband telt helaas niet, het werkt alleen als je echt de natuur in gaat. Onderzoekers ontdekten dat mensen die 90 minuten wandelden in de natuur minder negatief over zichzelf dachten.

Dit komt omdat je tijdens wandelen het gelukshormoon Serotonine produceert. Dit wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen ziet. Een wandeling in de natuur is daarom ideaal om je humeur te verbeteren.

WANDELEN MAAKT JE CREATIEF

Beethoven had een simpele gewoonte die hem bergen aan productiviteit en creativiteit opleverde: wandelen in Wenen. Tijdens het wandelen kon hij zijn hoofd leegmaken waardoor het ene na het andere muziekstuk uit zijn handen kwam. Nu hoef je niet naar Wenen om te wandelen, want een korte wandeling (vanaf 8 minuten) zou al bevorderlijk zijn voor de creativiteit.

Loop je dus vast achter je bureau? Strek dan even je benen. Het is zelfs zo dat een wandelaar een creativiteitsverhoging van 60% heeft in vergelijking met een zitter. Dus daarom deden Steve Jobs en Mark Zuckerberg aan wandelend vergaderen.

SLAAP BETER DOOR WANDELEN

Wandelen is een natuurlijk medicijn voor een goede nachtrust. Het reguleert namelijk je dag- en nachtritme en zorgt voor meer ontspanning. Hierdoor slaap je makkelijk in én door en verbetert de kwaliteit van je slaap.

Langs de kust lopen schijnt nog beter te zijn voor een goede nachtrust. Mensen die langs het strand lopen, blijken maar liefst 47 minuten langer te slapen dan mensen die in een stad of bos wandelen. Op naar het strand dit weekend?

GEEF JE WEERSTAND EEN BOOST

Regelmatig een half uur lopen, zou ervoor zorgen dat je weerstand sterker wordt en je minder vatbaar bent voor griep. Een gratis boost voor je immuunsysteem dus.

Ook zou wandelen de kans op kanker verminderen, blijkt uit onderzoek van Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Daarnaast verlaagt dagelijks wandelen het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58%. Baat het niet, schaadt het niet.

BONUS: WANDEL EN KRIJG KILLER LEGS

Naast alle benefits voor het brein, is wandelen ook de perfecte work-out en blijkt het zelfs beter te zijn dan een uur intensief sporten. Met een uur stevig doorlopen, kan je rond de 240 kilocalorieën verbranden. Je traint niet alleen je beenspieren, maar je benen krijgen ook een betere bloedcirculatie. So long, farewell spataderen en zwellingen in de benen.

Daarnaast zal je merken dat het gebied rond je buik en taille strakker wordt van wandelen. Met wandelen verbrand je uiteraard calorieën en train je je spieren, maar je lichaam reageert ook beter op insuline wat buikvet vermindert. En wat dacht je van sterkere, ronde billen? Wandelen zorgt ervoor dat je langere passen maakt waardoor je je bilspieren traint.

Bron: Holistik.nl

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *