Zo’n drie jaar na de serie uitzendingen van het programma Zembla over rubbergranulaat, de zwarte infill bestaande uit vermalen autobanden die gebruikt wordt op veel kustgrasvelden in Nederland, concludeert een groep wetenschappers dat het RIVM onzorgvuldig gehandeld heeft.
Zembla liet destijds verschillende deskundigen aan het woord die stelden dat rubbergranulaat, waar allerlei gifitge stoffen in zitten waaronder zware metalen, helemaal niet zo geschikt is om op te sporten als het RIVM beweert.
Zembla liet o.a. ook een wetenschappelijk onderzoek met visjes zien dat gedaan was door de Universiteit van Amsterdam, waaruit bleek dat deze visjes veel meer schade ondervonden van het gif dan voor mogelijk geacht werd als het rubbergranulaat werkelijk zo “veilig” was als het RIVM wilde doen geloven.
Handjevol sporters
Het RIVM, dat toegaf regelmatig overleg te hebben met de autobandenindustrie, kon daar slechts een miniscuul onderzoekje tegenover stellen. Hierbij had een handjevol sporters slechts één middagje slidings gemaakt op het rubbergranulaat, wat volgens het RIVM niet leidde tot schrikbarende verhogingen van de gifwaardes in hun bloed en urine.
Om de bevindingen van Zembla te weerleggen deed het RIVM haastig nog wat extra onderzoek, maar men bleef niettemin beweren dat sporten op rubbergranulaat veilig was, ook voor kinderen die het soms in hun mond en in schaafwonden krijgen.
Dit terwijl er ook uit andere landen steeds meer aanwijzingen kwamen dat rubbergranulaat kan leiden tot allerlei aandoeningen bij kinderen.
Zoals uit de VS, waar bleek dat opvallend veel jonge keepers die regelmatig trainden op kunstgrasvelden met rubbergranulaat en zo de miniscule rubberdeeltjes vlak boven de grond inademden, gingen leiden aan leukemie.
Wetenschappelijke onnauwkeurigheden
De afgelopen tijd heeft een groep wetenschappers de werkwijze van het RIVM in deze zaak nog eens tegen het licht gehouden.
Men is er niet over te spreken:
“De rapporten [van het RIVM] bevatten echter enkele wetenschappelijke onnauwkeurigheden en omissies, waardoor het risico voor kinderen onderschat kan zijn. Het is dus prematuur om te concluderen dat spelen op kunstgras met rubbergranulaat voor kinderen veilig is,” luidt de conclusie van de hoogleraren.
Het rapport is gisteren verschenen. Voor zover ons bekend heeft het RIVM of het Ministerie van Volksgezondheid er nog niet op gereageerd.
Bron: NTvG.nl