Recordaantal nesten van bedreigde zeeschildpad geteld op Amerikaanse kusten

Dikkopschildpad

Hoewel vrijwel iedere natuurdocumentaire op tv steevast eindigt met een somber verhaal over hoe slecht het wel niet gaat met de flora en fauna op onze planeet, blijkt Moeder Natuur keer op keer over veel veerkracht te beschikken.

Vooral als de mens bereid is om haar een handje te helpen.

Zoals nu ook weer op de zuidoostkust van Amerika, waar dit jaar een recordaantal nestelende, zeldzame zeeschildpadden gesignaleerd zijn.

De dikkopschildpad, ook wel valse karetschildpad genoemd, doet het dit jaar beter dan ooit in de Atlantische Oceaan, wat resulteerde in niet minder dan 12.200 getelde nesten tot nu toe – bijna 1.000 meer dan het oude record uit 2016.

De bijzondere schildpadden komen massaal uit het water zetten om het strand op te kruipen – soms tussen de badgasten door – en daar, na wat ondiep graafwerk, hun ongeveer 100 eieren te leggen ter grootte van een pingpongbal.

Zodra moeders weer vertrokken is, plaatsen vrijwilligers op veel plaatsen schermen om de nesten heen om ze te beschermen tegen roofdieren.

In augustus zullen de eieren uitkomen en de kleintjes instinctief terugkruipen naar de zee.

Garnalenboten

De dikkopschildpad werd in 1978 tot bedreigde diersoort verklaard, waardoor de staten langs de kust maatregelen namen om de soort te behouden en hun nesten te beschermen.

Sinds 1987 zijn garnalenboten die in de kustwateren van de Verenigde Staten vissen, bijvoorbeeld verplicht hun netten uit te rusten met ontsnappingsluiken.

Aangezien dikkopschildpadden het, net als de meeste schilpadden, rustig aan doen en pas na hun 30e verjaardag aan de voortplanting beginnen, duurde het even voordat de maatregelen effect sorteerden.

Uit de recordtelling van dit jaar blijkt nu dat de inspanningen succesvol genoemd mogen worden. Hoera voor de dikkopschildpad! 😀

Bron: Wakingtimes.com, ABC Chicago

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *