De kracht van een glimlach wordt vaak onderschat

Lachen

Een warme glimlach is de universele taal van vriendelijkheid.” – William Arthur Ward

Wist je dat je je gemoedstoestand op slag kunt veranderen door te glimlachen?

De wetenschap heeft aangetoond dat wanneer we onze gezichtsspieren aantrekken om een ​​glimlach te produceren, ons brein een cocktail van fijne hormonen aanmaakt die onze stemming verbeteren en stress verminderen.

Vrienden

Je hebt zelf ongetwijfeld de opbeurende effecten wel eens ervaren van lachen en lachen met vrienden of familie. Dat is een directe, gratis en aanstekelijke actie die bijna iedereen zal herkennen.

Maar er zit meer achter.

Zodra je de wetenschap ontdekt achter hoe glimlachen je humeur kan verbeteren en hoe je de voordelen ervan kunt oogsten, zul je misschien straks niet meer kunnen stoppen met glimlachen 😉

Wat gebeurt er in onze hersenen als we glimlachen?

Glimlachen is een eigenschap die ingebakken zit in de mensheid. Overal ter wereld waar je komt, werkt het hetzelfde. Terwijl het eigenlijk best vreemd is als je erover nadenkt: we trekken de spieren in ons gezicht aan als reactie op een positieve stimulus, en plotseling voelen we ons niet alleen zelf goed, maar het maakt vaak ook dat mensen om ons heen zich goed voelen.

Simpel uitgelegd: als je een oude vriend ziet, of na een tijdje weer bij je familie komt, wordt er een positieve emotionele reactie geactiveerd op basis van de herinneringen en verbinding die je met ze hebt. Je glimlacht dan onwillekeurig naar hen.

De zenuwsignalen gaan van de hersenschors naar de hersenstam. Vanaf daar voert de schedelspier het signaal verder naar de lachspieren in je gezicht.

Dit creëert een positieve feedback-lus. Je hersenen geven een overvloed aan plezierhormonen vrij, zoals dopamine en serotonine, als reactie op je lach. Je voelt een gevoel van vreugde van de originele positieve stimulus en de plezierhormonen, dus je blijft lachen en de lus gaat verder.

Deze feedback-lus betekent dat we niet alleen onze stemming kunnen communiceren via onze gezichtsuitdrukkingen, maar we kunnen ook onze stemming beïnvloeden, bewust, door ervoor te kiezen om te glimlachen.

Dat lukt vaak zelfs wanneer we worden geconfronteerd met een negatieve prikkel. Wanneer je om jezelf lacht als er dingen fout gaan, is het gemakkelijker om te voorkomen dat je overweldigd raakt door twijfels en frustraties.

Een glimlach is gratis therapie.” – Douglas Horton

In een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science, bestudeerden psychologische wetenschappers Tara Kraft en Sarah Pressman 170 deelnemers die een stressvolle taak moesten uitvoeren, terwijl ze onbewust aan het lachen gemaakt werden. De glimlachen werden opgedeeld in verschillende gradaties, zonder dat ze dit in de gaten hadden.

Uit het experiment bleek dat proefpersonen wier gezichtsspieren tot de grootste glimlachen werden gedwongen, een aanzienlijke verlaging van de hartslag en een sneller herstel van de stress ervoeren vergeleken met degenen van wie de gezichtsuitdrukking tamelijk neutraal bleef.

Heb je ooit naar iemand geglimlacht en toen géén glimlach teruggekregen? Dat is misschien wel eens gebeurd, maar het is meestal de uitzondering, niet de regel. De meeste mensen kunnen het niet laten om naar je terug te lachen, ook al is het misschien uit beleefdheid. Glimlachen is besmettelijk dankzij de ongelooflijke structuren in onze hersenen, die spiegelneuronen worden genoemd.

De manier waarop spiegelneuronen ons anderen waarschijnlijk kunnen laten zien, is door een soort innerlijke imitatie te geven van de acties van andere mensen, wat ons op onze beurt toe aanzet om de intenties en emoties die bij die acties horen te ‘simuleren’,” legt neurowetenschapper Marco Iacoboni uit aan Scientific American. “Als ik jou zie glimlachen, worden ook mijn spiegelneuronen om te glimlachen aangevuurd door een waterval van neurale activiteit die het gevoel oproept dat we doorgaans associëren met een glimlach.

Door je glimlach maak je het leven mooier.” – Thich Nhat Hanh

Glimlach voor verbinding

Als je in de rij stond te wachten voor een kop koffie en je kon kiezen tussen een glimlachende bedieningsmedewerker en eentje met een neutrale uitdrukking op zijn of haar gezicht, wie zou je dan kiezen? De meesten van ons voelen zich dan meer aangetrokken tot de glimlachende barista. We zien instinctief een glimlach als iets dat staat voor oprecht, vriendelijk, warm en gastvrij.

Een interessante studie uit 2005 die uitgevoerd werd in restaurants, liet zijn dat de klant onbewust zijn hele ervaring daar als meer positief ervoer als hij door iemand met een glimlach geholpen was.

Als je glimlacht, verbeter je je humeur en het maakt je ook creatiever, want de “feel good”-hormonen zoals dopamine en serotonine stimuleren ook de creatieviteit.

Denk eens aan een tijd waarin je gestrest of boos was, maar je moest een oplossing voor een probleem vinden. De kans is groot dat je dat behoorlijk lastig vond. Dat komt omdat stresshormonen de hersenactiviteit in je prefrontale cortex verminderen, het gebied in je brein dat verantwoordelijk is voor logica, redeneren en creatief denken.

Glimlachen activeert het parasympathische zenuwstelsel door stimulatie van de nervus vagus. Dit helpt je om van de vecht-of-vlucht-overlevingsmodus die kenmerkend is voor stress, over te schakelen naar de relaxte herstelmodus. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en wordt je immuunsysteem sterker.

Het is hetzelfde systeem dat wordt geactiveerd als je iemand knuffelt.

Kortom

De moraal van dit verhaal is dat je zelf de kracht hebt om je gemoedstoestand te veranderen en invloed uit te oefenen op hoe anderen jou zien in je dagelijkse leven.

Als je jezelf in een stressvolle situatie aantreft, lach dan gewoon. Het zal je situatie misschien niet op slag veranderen, maar het zal absoluut veranderen hoe je je erover voelt, waardoor je in een betere positie komt om een ​​creatieve oplossing te bedenken.

De beste dagen zijn die waarop we het meest glimlachen en lachen.

Heb jij ook een leuk glimlachverhaal te vertellen? Deel met anderen in de comments, en laat hopelijk ook hen glimlachen 🙂

Bron: Upliftconnect.com

. . .

1 reactie op “De kracht van een glimlach wordt vaak onderschat

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *