Kazachstan laat banken voortaan omvallen en schrapt schulden van burgers

Kassym-Jomart Tokayev, president van Kazachstan

Goed nieuws uit het Verre Oosten. Uit Kazachstan wel te verstaan, het land van de eindeloze steppes (en Borat 🙂 ).

En nu ook het land van de grote veranderingen, want net als in zoveel Europese en andere landen, is de bevolking daar de ijzeren greep die het establishment jarenlang op ze had, meer dan zat.

Men gooit het voortaan over een andere boeg in het land dat met zijn oppervlakte van 2.724.900 km² het op negen na grootste land ter wereld is.

In plaats van het almaar overeind houden van banken die zichzelf door risicovolle leningen in de nesten gewerkt hebben, kiest de op 9 juni gekozen nieuwe president Kassym-Jomart Tokayev ervoor om die banken voortaan gewoon om te laten vallen.

Uitzichtloos

Vanaf nu worden juist de burgers geholpen die zich in een uitzichtloze situatie bevinden door de enorme schuldenlast. Hun schuld zal worden geschrapt.

De maatregel geldt voor ongeveer een zesde van de bevolking, die in totaal uit ongeveer 18 miljoen inwoners bestaat.

Het schuldenverlichtingsprogramma is Tokayev’s eerste belangrijke beleidsaankondiging. Daarmee komt er een einde aan de traditionele bankensteun waar de overheid in het verleden vrijwel altijd toe overging, net als in veel andere landen met politici die in de zak van de grote banken en bedrijven zitten of zaten, waaronder Nederland.

De zinloze bankensteun kostte het toch al niet rijke Kazachstan de afgelopen decennia meer dan 18 miljard dollar.

President Tokayev stelt zich voor aan zijn Russische ambtgenoot en buurman Vladimir Putin, met wie Kazachstan een grens deelt van maar liefst 7.644 kilometer

Lafaards

Wat mij betreft komt er geen steun meer voor leningsverstrekkers,” zei de kersverse president Tokayev (66) in een interview. “De overheid moet zich niet meer met particuliere banken bezighouden.

Het door hem aangekondigde schuldenverlichtingsprogramma voor arme burgers zal de staat waarschijnlijk zo’n 1 miljard dollar kosten.

Voor de bestuurders die in het verleden nalieten om het verrotte bankensysteem aan te pakken, had hij weinig lovende woorden over: “Dat waren lafaards.

Om zijn woorden kracht bij te zetten, ontsloeg hij direct het hoofd van de Kazachstaanse centrale bank.

Bron: Aljazeera.com

. . .

4 reacties op “Kazachstan laat banken voortaan omvallen en schrapt schulden van burgers

  1. Den eerste Leider die het begrepen heeft nu de klokkenluider(s) alles hebben geopenbaard achter de schermen . . .

  2. Eindelijk een President, Kassym Jomart Tokayev die naar z’n volk omkijkt en een STAP neemt in de goede richting!!
    Daar mag Rutte weleens een Voorbeeld aan nemen!!!
    Dat zal moeilijk worden, want RUTTE lll denkt alleen aan zijn eigen portomoné en laat z’n eigen volk Liever BARSTEN, door keuzes te maken die dezerstreus zijn voor ons land NEDERLAND!!!
    Voor zolang het nog bestaat!! In 1 WOORD WALGELIJk!!!! 🤮🤮

  3. Eindelijk een politieke leider die niet te laf is om datgene te doen wat juist is. En deze man houdt zijn persoonlijke integriteit intact. De Nederlandse politici, die er niet zijn voor het volk maar slecht om hun parasitaire posities te handhaven – met het oog op een financieel stabiele toekomst voor zichzelf( behalve zij van PVV en FVD en nog een aa tal anderen) zijn als bange we els in het aangezicht van bovengenoemde leider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *