Nieuwe ‘Gandhi’ verovert harten in Taiwan

Han Kuo-yu

In Taiwan is iets bijzonders gaande. Waar de gemiddelde Taiwanees nog maar een jaar geleden met lede ogen naar de landelijke politiek keek, met de zittende president Tsai Ing-wen als weinig verheffende exponent, bruist het sinds enige tijd weer en tonen mensen opeens weer massaal hun betrokkenheid. De reden? Han Kuo-yu.

Han Kuo-yu (voornaam Kuo-yu, achternaam Han, in China en Taiwan worden die omgedraaid) is een man die bijna uit het niets verschenen is en zich nu kandidaat gesteld heeft om volgend jaar mee te doen aan de presidentsverkiezingen. En daar is de zittende politiek, en de meeste reguliere media, niet blij mee.

Anders

Want Han Kuo-yu doet alles anders. Hij is wars van het gedrag dat veel van de huidige politici in Taiwan typeert, namelijk zoveel mogelijk buiten het zicht van China en de eigen burgers politiek bedrijven, waarbij vooral ook de eigenbelangen niet uit het oog verloren worden. Mede hierdoor draait de Taiwanese economie de laatste tijd stroef.

Han Kuo-yu zoekt de mensen juist op, en kiest in politieke kwesties constant de kant van het volk. Han Kuo-yu (62) was in het verleden werkzaam in een semi-overheidssector die zich bezighoudt met groentehandel. Ook daar is het gebruikelijk dat de geldstromen zoveel mogelijk verborgen blijven voor het volk, en vooral niet zichtbaar aangewend worden ten bate van de gewone man.

Han Kuo-yu deed dat wel, en toen hij daarvoor door zijn superieuren berispt werd en gemaand werd zijn ongebruikelijke gedrag te staken, antwoordde hij: “Over mijn lijk.

Dat leverde hem, geholpen door de sociale media, zoveel bekendheid op dat hij vorig jaar moeiteloos de burgemeestersverkiezingen won toen hij zich daarvoor kandidaat stelde in Kaohsiung, een grote stad in het Zuiden van Taiwan.

Crowdfunding

En ook daar ging hij door met zijn onconventionele gedrag. Han Kuo-yu laat geen kans onbenut om openlijk de belangen van het volk te verdedigen, en dus de landelijke politiek te irriteren.

Wanneer hij zijn zin als burgemeester van Kaohsiung niet krijgt, bijvoorbeeld als er fondsen van de overheid nodig zijn om lokale problemen aan te pakken, organiseert hij gewoon een crowdfunding-actie. Zo komen die fondsen er vaak alsnog.

Zoals eerder dit jaar, toen er een plaag van schadelijke muggen gaande was in het Zuiden van Taiwan, en de overheid weigerde om geld voor de bestrijding ervan beschikbaar te stellen. Han Kuo-yu deed een oproep aan de meer bemiddelde leden onder zijn aanhang en het geld stroomde binnen.

Han Kuo-yu

Han Kuo-yu zoekt voortdurend de publiciteit, en zijn fans krijgen er geen genoeg van. In korte tijd heeft de populariteit van Han Kuo-yu, die een kalme, vriendelijke, bijna Gandhi-achtige uitstraling heeft, gigantische vormen aangenomen.

Overal in het land waar bekend wordt dat hij daar zal gaan spreken, worden alle hotels in no time volgeboekt en organiseren zijn aanhangers massaal busreizen om erbij te kunnen zijn. Bijeenkomsten met minder dan 100.000 toeschouwers zijn een zeldzaamheid.

Ook in het buitenland begint Han Kuo-yu inmiddels op te vallen, want hij werd onlangs door verschillende Amerikaanse universiteiten uitgenodigd om daar te komen spreken over de ontwikkelingen in zijn land.

Vlag

De nationale vlag van Taiwan, die door de huidige regering bijna nooit gebruikt wordt omdat die vlag een vriendschappelijke relatie met China voorstaat, terwijl het zittende kabinet zich juist meer van China wil afzetten, wordt weer overal getoond.

Han Kuo-yu predikt vrede en wil in de toekomst zo goed mogelijk samenwerken met China, zonder erin op te gaan.

De partij waartoe Han Kuo-yu zich rekent, Kwomintang geheten of ook wel de “Blauwe Partij”, ziet de vreemde eend in de bijt Han Kuo-yu niet zo zitten en heeft voorlopig voor volgend jaar een zakenman naar voren geschoven als presidentskandidaat.

Maar daar wil het volk niets van weten, en nu worden er om de haverklap bijeenkomsten georganiseerd om hun ongenoegen daarover kenbaar te maken. Soms praktisch op de stoep bij de regering, en steeds weer in groten getale.

Vredelievend

Alles gebeurt op een vredelievende manier, en nadat Han Kuo-yu gesproken heeft, worden er samen liederen gezongen. Hoewel de lokale horeca steeds goed garen spint bij de bijeenkomsten, blijft er nog geen papierpropje of satéstokje op straat achter, alles wordt door de fans zelf opgeruimd.

Vandaag, zaterdag 22 juni 2019, was er weer een massale bijeenkomst in de stad Taichung in het Westen van het 23 miljoen inwoners tellende eiland Taiwan. ’s Avonds deze keer, omdat het Han Kuo-yu een leuk idee leek als iedereen het lampje van zijn mobieltje aanstak om zo een zee van lichtjes te creëren.

Ook aan dit verzoek werd weer massaal gehoor gegeven, wat sprookjesachtige beelden opleverde:

De volgende bijeenkomst staat alweer voor 30 juni gepland in de stad Hsinchu, en zo zal het waarschijnlijk door blijven gaan tot aan de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Want als het aan een groot deel van het Taiwanese volk ligt, kunnen die maar één uitkomst krijgen: “Tong shuan Han Kuo-yu!” (“Han Kuo-yu zal het worden!“).

Update 15 juli 2019: De “Blauwe Partij” heeft de afgelopen week een telefonische enquête onder haar leden gehouden om te bepalden wie hun kandidaat moet worden bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Die werd met overmacht gewonnen door Han Kuo-yu, dus vanaf vandaag is hij de officiële kandidaat namens de Blauwe Partij. Op verschillende plaatsen in het land zijn feesten uitgebroken, waarbij er veel gratis voedsel met elkaar gedeeld wordt.

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *