Oostenrijk gaat Roundup (glyfosaat) verbieden

Oostenrijk

Alle signalen wijzen erop dat Oostenrijk begin juli het eerste EU-land zal zijn dat de controversiële onkruidbestrijder glyfosaat helemaal gaat verbieden.

Het bij veel westerse boeren populaire, maar uiterst giftige glyfosaat dat vooral in de vorm van de onkruidverdelger Roundup gebruikt wordt, staat al langer ter discussie.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO oordeelde in 2015 al dat glyfosaat “waarschijnlijk kankerverwekkend” was, maar de EPA (Environmental Protection Agency) in de VS en de EU oordeelden op hun beurt, uiteraard niet gehinderd door enige belangenverstrengeling met de industrie, dat het middel veilig was. Al hield de EU nog wel een kleine slag om de arm, want die keurden glyfosaat in 2017 voorlopig nog voor 5 jaar goed.

Problemen

Roundup

De fabrikant van Roundup, het door velen gehate chemiebedrijf Monsanto dat enige tijd geleden overgenomen werd door het Duitse chemieconcern Bayer, komt momenteel echter steeds verder in de problemen, omdat er in de VS rechtszaak na rechtszaak aangespannen wordt wegens vermeende gezondheidsschade na het gebruik van Roundup.

De in de VS veel gebruikte jury-rechtspraak is tot nu toe drie keer meegegaan in deze claims, waardoor Bayer nu al aankijkt tegen schadevergoedingen van in totaal vele honderden miljoenen dollars. En er staan nog duizenden van zulke rechtszaken op de rol in de VS.

Het aandeel Bayer is sinds 2017 al met meer dan 50% gekelderd.

Biologisch

Dit is ook de politiek in Oostenrijk niet ontgaan, en die vinden het nu wel mooi geweest met dat glyfosaat. Zowel de rechtse partij FPÖ als de Social-Democraten steunen een totaalban nu, en aangezien die partijen met z’n tweeën een meerderheid hebben in het Oostenrijkse parlement, lijkt niets een verbod op glyfosaat nog in de weg te staan wanneer erover gestemd zal worden op 2 juli.

Oostenrijk is één van de meest biologisch georiënteerde landen in Europa. Op dit moment is een vijfde van alle landbouw al ‘bio’.

Bron: Politico.eu

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *