Door politiegeweld gehandicapt geraakte Gele Hesjes houden “Mars der Verminkten” in Parijs

Honderden mensen kwamen afgelopen zondag opdagen voor de “Mars der Verminkten” in Parijs. Ze protesteerden tegen het politiegeweld dat hen ten deel viel en eisten een verbod op de wapens die handhavingsdiensten gebruiken om demonstranten te controleren.

Mensen droegen spandoeken waarop hun verwondingen te zien waren, zoals verloren ogen en ledematen.

Al met al werd het evenement bijgewoond door zo’n 300-400 demonstranten. Er was ook een groep verminkte Gele Hesjes aanwezig die elk een bordje omhoog hielden waarop hun verwonding te lezen viel, zoals:

“Ik heb mijn reukvermogen verloren”

“Ik ben op 21-jarige leeftijd mijn oog verloren”

“Ik werd neergeschoten door een LBD in mijn halsslagader”.

© AFP / Francois Guillot

“LBD” is een wapen, algemeen bekend als de ‘flash-ball‘, dat wordt gebruikt door de Franse politie tijdens rellenbestrijdingsoperaties. Hoewel het wordt gepresenteerd als een ‘minder dodelijk’ apparaat, schiet het een 40 mm lange rubberen kogel af die ogen kapot kan maken, breuken veroorzaken en andere ernstige verwondingen toebrengen.

Granaten

De demonstranten hebben opgeroepen om dergelijke schietwapens volledig te verbieden, evenals de GLI-F4-granaat, die ook veel verwondingen heeft veroorzaakt onder de Gele Hesjes. De GLI-F4 is een zogenaamde “traangasgranaat” die 30 gram TNT bevat en een ​​enorme knal kan veroorzaken, terwijl er ook een kleine wolk traangas vrijkomt.

Antoine Boudinet neemt deel aan een mars tegen agrochemische gigant Bayer-Monsanto in Bordeaux, op 18 mei 2019. © Georges Gobet

Het oppakken van zo’n granaat voor de ontploffing zal er vrijwel zeker voor zorgen dat je je hand verliest. Eén van de demonstranten, Antoine Boudinet, die in december zijn rechterhand verloor bij een GLI-F4-explosie, woonde de mars ook bij.

“Een totaal verbod op al deze “minder-dodelijke” wapens is wat we eisen, evenals ingrijpende veranderingen in de manier waarop de openbare orde in Frankrijk wordt gehandhaafd,” vertelde Boudinet aan RT France.

In de zes maanden die de wekelijkse Gele Hesjes-protesten nu duren raakten op zijn minst 2.488 demonstranten licht of zwaar gewond, aldus het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast raakten er 1797 politiemensen gewond.

Bron:
https://www.rt.com/news/460907-mutilated-yellow-vests-march/

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *