VS trekt keuteltje in: Julian Assange niet aangeklaagd voor “spionage”

Julian Assange

In tegenstelling tot eerdere mededelingen heeft justitie in Amerika besloten om Wikileaks-oprichter Julian Assange niet aan te klagen voor spionage.

Er werden al vraagtekens gezet bij deze eerdere aanklacht, aangezien Wikileaks alleen documenten onthuld heeft die de Amerikaanse overheid in verlegenheid brachten.

Zoals videobeelden van een aanval van het Amerikaanse leger waarop te zien was hoe er vanuit een legerhelicopter onschuldige burgers (waaronder een Reuters-journalist) in Irak doodgeschoten werden. Een filmpje dat viral ging en bekend kwam te staan onder de naam “Collateral Murder“.

Haat

Maar blijkbaar was de haat van de Amerikaansde regering jegens Julian Assange, die onlangs na een jarenlang verblijf in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen overgedragen werd aan de Britse politie en momenteel een gevangenisstraf van 50 weken in de Belmarsh-gevangenis uitzit wegens “het schenden van de voorwaarden van de borg in 2012“, zo groot dat er tot zo’n drastische aanklacht besloten werd.

Dit was nog niet eerder voorgekomen tegen een journalist, en deed het nodige stof opwaaien in de Amerikaanse media, omdat het op gespannen voet zou staan met de Amerikaanse grondwet.

Kansloos

Wellicht heeft deze publiciteit, in combinatie met uitspraken van juridisch experts in de VS die zeiden dat Assange nooit veroordeeld kan worden op deze aanklacht, er nu voor gezorgd dat justitite in de VS een draai gemaakt heeft.

Bovendien bestond naar verluidt de vrees dat een rechtzaak over een dergelijke beschuldiging wel eens tot gevolg kon hebben dat er nog meer onverkwikkelijke of geheime feiten over de Amerikaanse operaties in Irak aan het licht zouden komen.

Deze beslissing zal waarschijnlijk gunstig uitpakken voor Assange, aangezien er op de aanklacht die nu overblijft een veel kortere straf staat dan de 175 jaar gevangenisstraf die de aanklager oorspronkelijk beoogde.

De huidige aanklacht betreft het assisteren van voormalig soldaat eerste klasse Chelsea (toen nog Bradley) Manning bij het hacken van militaire computers.

Bron: https://www.politico.com/story/2019/06/02/julian-assange-cia-leak-1349425

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *