Nike smeekt Trump om geen tarieven te verhogen voor schoenen die uit China worden geïmporteerd

Een aantal grote Amerikaanse sportschoenfabrikanten, waaronder Nike en Adidas, hebben een brief geschreven aan het Witte Huis om president Donald Trump te smeken om de tarieven voor schoenen die geïmporteerd worden uit China niet te verhogen.

Nike sweatshop

De tarieven van president Trump zijn zeer slecht nieuws voor Nike, de sportkledinggigant die het grootste deel van zijn producten voor een paar dollar in Chinese sweatshops laat produceren, om ze vervolgens met soms wel 10.000% winst in het Westen te verkopen.

De brief komt nadat het Witte Huis vorige week een nieuwe lijst uitbracht  van ongeveer $300 miljard aan Chinese goederen  die met 25% tarieven zouden kunnen worden geraakt. De lijst bevat o.a. verschillende schoentypes, zoals sneakers, sandalen, golfschoenen, regenlaarzen en skischoenen.

Goedkope krachten

CNBC rapporteerde dat de VS vorig jaar volgens gegevens van het US Census Bureau voor zo’n $11,4 miljard aan schoenen uit China importeerden, waardoor het een industrie is die ongelooflijk afhankelijk is van dat land voor zijn goedkope arbeidskrachten.

Nike, Adidas en Under Armour, samen met andere sneaker-makers, hebben hun afhankelijkheid van China de laatste jaren al wel gestaag verlicht en in plaats daarvan de productie verplaatst naar landen zoals Vietnam.

Maar“, zo stelt de brief, “schoeisel is een zeer kapitaalintensieve industrie, met jarenlange planning die nodig is om inkoopbeslissingen te nemen. Bedrijven kunnen fabrieken niet eenvoudig verplaatsen om zich aan te passen aan deze veranderingen“.

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op het verzoek van CNBC om commentaar op de industriële smeekbede.

Bron:
https://newspunch.com/nike-begs-trump-not-raise-tariffs-shoes-imported-china/

. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *